Modernizm Nedir?
Modernizm, 19. yüzyılda sanayi devriminden sonra ortaya çıkan ekonomik, bilimsel, kültürel, sosyal durumlardan etkilenerek oluşan düşünce akımıdır. Bu akım temelini geçmişe veya geleceğe dayanarak değil özgün fikir ve tasarımların oluşmasından alır.
Modern mimari, toplumdaki yenileşme sürecinden etkilenerek 20. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkmıştır. Bu mimari akımda baz alınan şey, sadelik ve yalınlıkla, işlevselliği kaybetmeden istenen ergonomik ve tasarımsal sürece ulaşmaktır. Sanayi devrimi ile beraber seri olarak üretimine başlanan çelik, beton, cam ve demir gibi yeni yapı elemanları modern mimarinin temelini oluşturmuştur.
Modern dekorasyon kriterleri nelerdir
Betonarme kullanımının inşaat sektöründe yayılması ile yapıların kendisinde kullanılan modernizm zamanla iç mekanda da yerini almıştır. Modernizm izlerini taşıyan iç mekan dekorasyonlarında, yaşam alanının betondan oluştuğunun vurgulandığı görülmektedir. Örneğin; bir oturma odasında bulunan bitkinin betondan yapılma bir saksı içerisinde durması gibi.
Modern dekorasyonda, iç mekanlar daha sade ve yalın tasarlanmaya çalışır, dikkat çekecek herhangi bir renk veya detay yoktur. Mekana girildiğinde tek bir noktaya odaklanılmasına izin verilmez.
Simetriden kaçınılan bu dekorasyonlarda klasik tasarımda olduğu gibi detayların önem kazandığı mobilyalar yoktur. Mobilyalar olabildiğince sade ve işlevi dışında başka bir işlevi olmaksızın kullanılırlar.
Eski dönem yaşam alanlarında olduğu gibi dar ve küçük pencereler yerine büyük, hatta boydan boya pencereler tercih edilir. Pencere ve kapı doğramalarının malzemesi çoğunlukla ahşap yerine PVC, alüminyum gibi malzemelerdir. Doğal aydınlatmanın rahatlıkla bu pencereler ile sağlandığı modern dekorasyonda, yapay ışıklar da spot, led gibi birden fazla aydınlatma elemanı ile sağlanır. Avizelerin taşlı, detaylı klasik türlerinden kaçınılıp modernizme daha yakın avizeler kullanılır.
Modernist yaklaşımlarda, iç mekanın çokça olmamakla beraber bazı kesimlerine doğal taş kullanılabilir. Bu doğal taşın estetikliğini bozmayacak şekilde mekana çelik, demir, ahşap malzemeli mobilyalar veya duvar kağıtları da eklenebilir.